Als jullie minderjarige kinderen hebben, ben je wettelijk verplicht de afspraken hierover vast te leggen in een ouderschapsplan.
Maar wat leg je hier in vast ?
Wie welke dagen voor de kinderen zorgt, waar ze de kerstdagen zijn, hoe lang met wie op vakantie en nog veel meer. Ook zul je allebeide moeten meebetalen aan de kosten van jullie kinderen. Tot hun 18e jaar is er de verplichting kinderalimentatie te betalen. Tot hun 21e moeten jullie beide bijdragen in de kosten van de kinderen.
Hoeveel iedere partner moet betalen is onder andere afhankelijk van:
– het inkomen van beide partners
– de ‘behoefte’. Met andere woorden wat ‘kosten’ de kinderen.
– wat een ieder kan betalen. En is dit genoeg voor de kosten van kinderen
– bij wie de kinderen hoeveel dagen wonen
Dit is de ‘harde’ kant van een ouderschapsplan. Maar ook aan de ‘zachte’ kant moet je veel aandacht besteden om te voorkomen dat je in de toekomst telkens weer in discussie gaat. Dus moet je ook vragen beantwoorden als:
– bij wie zijn de kinderen 1e kerstdag dit jaar; en volgende jaren
– wie brengt en haalt de kinderen van school
– over welke onderwerpen willen jullie in ieder geval samen beslissen en bij welke onderwerpen informeren jullie elkaar. Denk aan schoolkeuze, vakantie zonder de ouders, een beugel, etc..
Door vooraf goed na te denken over heel veel onderwerpen wordt vaak voorkomen dat ‘via de kinderen’ over open eindjes ruzie wordt gemaakt. En dat komt de kinderen nooit ten goede.