Dé grote ver-van-mijn-bed-show voor veel partners die gaan scheiden. Het is ook nog zo ontastbaar op dit moment. Iets wat pas over 10, 20 of 25 jaar plaats vind. Terwijl het soms over een groter bedrag gaat dan de waarde van jullie huis (minus de hypotheekschuld).
Zaak om hier goed naar te kijken. En te bedenken wat jullie hierin willen regelen.

De materie is best wel ingewikkeld. En wat het ook niet makkelijker maakt is dat je rondom pensioenrechten veel verschillende dingen kan afspreken. Zeker meer recente pensioenregelingen worden verzekerd op zogenaamd risico-basis. Het risico dat iets optreed. Een scheiding wordt gezien als het stoppen met de pensioenvoorziening zoals die op dat moment is. Na de scheiding heeft de pensioengerechtigde geen partner meer – immers gescheiden. En daarmee stopt ook het risico voor de verzekeraar dat er een partnerpensioen moet worden betaald. Dus regel je niet omtrent de overdracht van pensioenrechten en komt je partner voor de pensioendatum te overlijden, dan heb je nergens recht meer op.

Ten tijde van de scheiding heeft de partner recht op én een deel van het opgebouwd pensioen én recht op het opgebouwde partnerpensioen. Genoeg om over na te denken dus. Want alleen AOW is voor de meeste mensen geen vetpot.

Laat je dus goed adviseren omtrent pensioenen en zoek een materie-deskundige mediator die jullie wensen begrijpt en dit kan vertalen in een voor jullie optimale pensioenverdeling