Wij willen uit elkaar

Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019

Jullie denken beide dat het samen niet meer verder gaat. En dat jullie het huwelijk of geregistreerd partnerschap willen beëindigen.

Alleen als jullie een geregistreerd partnerschap hebben én geen minderjarige kinderen, kun je zonder tussenkomst van een rechter jullie partnerschap beëindigen. In alle andere gevallen zal een er een rechter aan te pas moeten komen. Hiervoor dien je een verzoekschrift in.
Als jullie minderjarige kinderen hebben is alleen een ouderschapsplan verplicht en zullen jullie beide bij moeten dragen aan de kosten van de kinderen, de kinderalimentatie. Maar voor de rest kun je heel veel dingen naar eigen inzicht afspreken.
Ook zul je onder andere moeten nadenken over:

  • Wie gaat waar wonen ?
  • Hoe je jullie bezittingen (en schulden) willen verdelen ?
  • Hoe jullie het opgebouwde pensioen willen verdelen ?

Ik wil jullie graag helpen om hier zorgvuldige en toekomstvaste afspraken  over te maken, een ouderschapsplan op te stellen en het verzoekschrift bij de rechter in te dienen.

Wie kan waar wonen

Het is vaak vooraf lastig om te zeggen wie, waar kan wonen. Uitgangspunt is wat jullie zelf willen. Daarna is het de vraag wat er mogelijk is. Is er overwaarde in het huis ? Spaargeld ? Genoeg inkomen ? Een ding moet je onthouden: met ongeveer dezelfde salarissen moeten nu 2 huizen betaald worden. Koop en/of huur...

Afspraken over de kinderen

Als jullie minderjarige kinderen hebben, ben je wettelijk verplicht de afspraken hierover vast te leggen in een ouderschapsplan. Maar wat leg je hier in vast ? Wie welke dagen voor de kinderen zorgt, waar ze de kerstdagen zijn, hoe lang met wie op vakantie en nog veel meer. Ook zul je allebeide moeten meebetalen aan de kosten van jullie kinderen....

Bezitting en schulden

Getrouwd in gemeenschap van goederen = ieder recht op 50% ? In principe wel. Maar welke 50% krijgt wie? Mijn uitgangspunt is weer wat jullie zelf voor de toekomst willen. Als je wil halen waar je 'recht' op hebt, dan adviseer ik je een goede scheidingsadvocaat te nemen. Willen jullie er samen uitkomen, met oog voor elkaars belangen - en dat van de kinderen. Dan kan ik jullie door dit lastige proces loodsen.

Opgebouwd pensioen

Het mooie van afspraken over pensioen, is dat je hier veel over af kunt spreken. Maar daar zitten vaak wel fiscale consequenties aan vast. Nu en in de toekomst. En omdat dit vaak over een groot bedrag gaat wat jullie voor je toekomstige oude-dags-inkomen moeten verdelen is het belangrijk een mediator te zoeken met verstand van zaken rond dit onderwerp.