Ik wil scheiden

Ongetwijfeld na lang wikken en wegen heb je besloten dat je niet verder wil in je relatie. En dit heb je aan je partner verteld. Ongeacht wat je partner er van vindt, alleen kun je niet getrouwd zijn. Ondanks dat jij het besluit hebt genomen, zullen jullie wel samen tot afspraken moeten komen. Anders is scheiden via een advocaat de enige oplossing. Dit is gemiddeld 3 x zo duur als scheiden via mediation en – is mijn ervaring – resulteert in minstens 3 x zoveel frustratie voor beide partners.

Bedenk dat jouw scheidingsmelding voor je partner vaak onverwacht komt. Hoewel jullie relatie wellicht niet meer geweldig was, ben jij al een stuk verder in de rouwverwerking van het uit elkaar gaan. Dus zal je partner ook tijd nodig hebben om dit te verwerken.

De rouwverwerking verloopt bijna altijd in de stappen: ontkenning – boosheid – onderhandelen- verdriet – aanvaarding. En jij bent waarschijnlijk al wat verder dan je partner is.

Maar ook al heb je het je partner vorige week verteld of al maanden geleden. Op ieder moment kunnen jullie met scheidingsmediation starten. Al zul je begrip moeten hebben voor je partner. Hij/zij moet ook de zaken op een rij krijgen.

Ik wil jullie – en je kinderen – graag helpen om ook emotioneel goed afscheid te nemen. Zodat jullie in staat zijn zorgvuldige en toekomstvaste afspraken te maken, een ouderschapsplan op te stellen en het verzoekschrift bij de rechter in te dienen.

Neem contact op voor een kennismakingsafspraak

Wie kan waar wonen

Het is vaak vooraf lastig om te zeggen wie, waar kan wonen. Uitgangspunt is wat jullie zelf willen. Daarna is het de vraag wat er mogelijk is. Is er overwaarde in het huis ? Spaargeld ? Genoeg inkomen ? Een ding moet je onthouden: met ongeveer dezelfde salarissen moeten nu 2 huizen betaald worden. Koop en/of huur...

Afspraken over de kinderen

Als jullie minderjarige kinderen hebben, ben je wettelijk verplicht de afspraken hierover vast te leggen in een ouderschapsplan. Maar wat leg je hier in vast ? Wie welke dagen voor de kinderen zorgt, waar ze de kerstdagen zijn, hoe lang met wie op vakantie en nog veel meer. Ook zul je allebeide moeten meebetalen aan de kosten van jullie kinderen....

Bezitting en schulden

Getrouwd in gemeenschap van goederen = ieder recht op 50% ? In principe wel. Maar welke 50% krijgt wie? Mijn uitgangspunt is weer wat jullie zelf voor de toekomst willen. Als je wil halen waar je 'recht' op hebt, dan adviseer ik je een goede scheidingsadvocaat te nemen. Willen jullie er samen uitkomen, met oog voor elkaars belangen - en dat van de kinderen. Dan kan ik jullie door dit lastige proces loodsen.

Opgebouwd pensioen

Het mooie van afspraken over pensioen, is dat je hier veel over af kunt spreken. Maar daar zitten vaak wel fiscale consequenties aan vast. Nu en in de toekomst. En omdat dit vaak over een groot bedrag gaat wat jullie voor je toekomstige oude-dags-inkomen moeten verdelen is het belangrijk een mediator te zoeken met verstand van zaken rond dit onderwerp.